zondag 8 maart 2015

Schaduwzuster - Simone van der Vlugt

Samenvatting
Marjolein is een betrokken, bevlogen docente op een zwarte middelbare school in Rotterdam. Ondanks het begrip en inlevingsvermogen dat ze altijd toont voor haar leerlingen, maakt ze op een dag ook de andere kant van het onderwijs mee; ze wordt tijdens de les bedreigd door een van haar leerlingen. Vanaf dat moment verandert haar leven totaal. Ze komt tussen twee vuren te staan, met aan de ene kant de loyaliteit die ze voelt naar de school toe, en aan de andere kant haar angst voor de bedreigingen die door blijven gaan. Maar wie heeft het nu precies op haar gemunt, en tot hoever wil diegene gaan?

De auteur: Simone van der Vlugt
Simone van der Vlugt (Hoorn, 1966) is een van Nederlands grootste thrillerschrijfsters. Van haar thrillers werden in totaal twee miljoen exemplaren verkocht. Haar boeken verschijnen over de hele wereld, van Duitsland tot China en van Groot-Brittannië tot Australië.
Haar thrillerdebuut De reünie verscheen in 2004 bij uitgeverij Anthos. Daarna volgden SchaduwzusterHet laatste offerBlauw waterHerfstlied,Op klaarlichte dag en In mijn dromenVoor de Maand van het Spannende Boek 2012 schreef ze het geschenkboekje De ooggetuige.
In 2012 is Simone van der Vlugt een nieuwe weg ingeslagen met de thrillerreeks waarin rechercheur Lois Elzinga de hoofdrol speelt. Hiervan zijn inmiddels de eerste twee delen, Aan niemand vertellen en Morgen ben ik weer thuis, verschenen.
Sinds 2009 schrijft Simone van der Vlugt historische romans voor volwassenen. Eerst verscheen Jacoba, dochter van Holland en begin 2012 kwam Rode sneeuw in december uit. Eerder schreef Van der Vlugt historische jeugdboeken die bij uitgeverij Lemniscaat verschenen. 
Daarnaast maakt Simone van der Vlugt reissfeerboeken samen met haar man Wim van der Vlugt. Samen reisden zij door Portugal wat resulteerde in Fado e Festa. Simone schreef de teksten en Wim maakte de prachtige foto's. Voorjaar 2014 verschijnt Friet en Folklore. Reizen door feestelijk Vlaanderen.
Simone van der Vlugt studeerde Nederlands en Frans aan de lerarenopleiding in Amsterdam. Tegenwoordig woont ze met haar man en kinderen in Alkmaar.


Gezaghebbende recensie
De diverse karakters zijn daarbij zeer sterk neergezet. Niet alleen krijg je een duidelijk beeld van de gedachten van Marjolein en Marlieke, ook krijg je door het dubbelperspectief een goed beeld van hoe de personen overkomen op hun omgeving. Van der Vlugt schept daarbij een duidelijk beeld van de omringende personen, op zo’n manier dat je bijvoorbeeld plaatsvervangend boos wordt op de collega’s van Marjolein. Alledaagse momenten waarop je je ongemakkelijk kunt voelen, worden herkenbaar neergezet: de taxichauffeur die in een bekende stad opeens een andere kant oprijdt dan je had verwacht, een onverwacht geluid in een stil huis net nadat een naaste is overleden… Is er iets aan de hand, of haal je je maar wat in het hoofd? Precies dat moment en dat gevoel vergroot Van der Vlugt uit, zover dat de spanning hoog oploopt… en dan is het toch weer anders dan je verwachtte.
De opbouw van het boek, de schrijfstijl, de uitwerking van de karakters: alles klopt en dat maakt dat Van der Vlugt de spanning van de eerste tot de laatste pagina vast weet te houden. En wie de schaduwzuster is, blijft een vraag waar je pas ná lezing van het boek een eigen antwoord op kunt geven.
Eigen recensie
De Schaduwzuster van Simone van der Vlugt vind ik een heel spannend boek. Marjolein’s veilige omgeving veranderd door een bedreiging in een plek waar ze zich heel angstig voelt, waardoor ze het heel moeilijk krijgt. Hoe gaat dit aflopen? Als lezer wil je dat natuurlijk weten, waardoor het geen probleem is dit boek in één keer uit te lezen. Het boek heeft twee verhaallijnen: die van Marjolein en die van haar zus Marlieke. Dit vond ik fijn, want zo maak je zelf van dichtbij mee hoe de personages zich voelen, wat ze denken en wat ze doen, omdat je als het ware ín de personages zit.  De titel vond ik daarbij ook heel toepasselijk. Van de twee werd Marjolein altijd een beetje als de ‘beste’ gezien en Marlieke als de ‘mindere’. Marlieke leefde in de schaduw van haar zus. Ik vind De Schaduwzuster een echte aanrader door de spanning die er in heerst. Althans, als je niet goed tegen spannende thrillers kan, dan zou ik dit boek afraden, want het is niet een verhaal dat je zomaar vergeet.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten